Wieruszowska Mozaika Kulturowa – warsztaty kulinarne z wykładem

Wieruszowska Mozaika Kulturowa – warsztaty kulinarne z wykładem

21 sierpnia 2025 r w Filii nr 3 Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieruszowie, która mieści się w Centrum Aktywności Społecznej w Wieruszowie odbyły się warsztaty kulinarne połączone z wykładem na temat świąt w kulturze żydowskiej. Naszym gościem była Anna Maksymowicz, kulturoznawczyni, która od 20 lat przybliża ludziom różne kultury świata od strony kulinarnej. Pomimo tego, że niektóre elementy kultury żydowskiej przemieszały się z kulturą polską często nie zdajemy sobie z tego sprawy ponieważ nikt nie docieka na co dzień skąd wzięły się na naszych stołach takie potrawy jak chałka, maca czy śledzie. Anna Maksymowicz swoją opowieścią o różnych rodzajach chałki, którą piecze się na różne święta jako tradycyjny chleb żydowski na pamiątkę manny z nieba z czasów, gdy Żydzi uciekali z niewoli egipskiej, zaciekawiła uczestników. Jeśli mówimy o kulturze żydowskiej ważne jest tu pojęcie koszerny. Co to znaczy? Koszerny czyli właściwy – to podejście do jedzenia często było źródłem nieporozumień pomiędzy Żydami a innymi narodami. W kuchni żydowskiej nie łączymy mięsa i mleka, a jedzenie, żeby było właściwe musi spełniać różne normy. Obecnie różne produkty i mięsa koszerne muszą uzyskać specjalny certyfikat, który to potwierdza. W innym wypadku nie można ich spożywać. W kuchni używa się też oddzielnych naczyń do przygotowywania mięsa i nabiału. Koszerność odnosi się nie tylko do jedzenia, obejmuje również inne przedmioty.

Prowadząca opowiedziała też o innych potrawach i zwyczajach, wyjaśniła czym różni się Talmud od Tory – co było dla uczestników zajęć naprawdę zajmujące. Na warsztatach robiliśmy chałkę, uczestnicy mogli wybrać sami jaki kształt nadadzą swoim wypiekom. Kształty są różne w zależności od przeznaczenia chałki. Prawdziwą chałkę robi się z 7 składników: wody, mąki, jajek, cukru, drożdży, oleju i soli. Można ją spożywać na słono i na słodko. Jeśli nie było czasu żeby upiec chałkę, to wtedy robi się macę – antychleb. Tradycja jego wypieku wiąże się z wiosennym świętem Pesach. W przeciwieństwie do chałki nie zawiera on drożdży i jest upamiętnieniem wolności i biedy po wyjściu Izraelitów z Egiptu.

Uczestnicy oprócz chałki zrobili jeszcze dwa dodatki do niej: konfiturę z buraków i muhammarę czyli pastę z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Razem z chałką smakowały wyśmienicie.

Seniorzy i młodzież uczestniczący w warsztatach wyszli z upieczoną chałką na zewnątrz, by poczęstować przechodzących mieszkańców Wieruszowa i opowiedzieć o naszym projekcie. Na zakończenie zajęć wszyscy otrzymali torby z logotypami projektu.

Projekt „Wieruszowska Mozaika Kulturowa” dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Projektu „Patriotyzm Jutra”